Попередження отруєнь грибами

Попередження отруєнь грибами

Відокремлений структурний підрозділ Жмеринський районний відділ Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надає інформацію для розміщення на офіційному сайті Жмеринської районної державної адміністрації.

          З настанням грибного сезону, заготівлею консервованої продукції в області зростає кількість отруєнь грибами, в тому числі із летальними випадками. Вже цьогоріч в області зареєстровано 9 випадків отруєнь з 14 постраждалими, з них- 6 дітей (42,3%). Померло 2 дітей – 14,3% від всіх постраждалих.

          Нагадуємо, що 5-6 вересня у селі Крутогорб Гайсинського району сталась трагедія – після вживання дикорослих грибів померло двоє дітей 4-х та 13-ти років, а ще троє госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні. А вже лише за тиждень – ще чотири випадки отруєнь. У місті Вінниця – 2 та Вінницькому районі – 2. Потерпіло 4 особи, з них одна дитина. Цей випадок особливий, адже малеча споживала гриби, які знайшла на подвір’ї.

         У 2020 році у Вінницькій області зареєстровано 75 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 93 особи, з них 4 дітей , в т.ч. у Жмеринському районі – 7 осіб, з них – 2 дітей.

          Враховуючи вищенаведену статистику, з метою попередження отруєнь дикорослими грибами, нагадуємо :

 принесені додому лісові трофеї треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути.  Рішуче викидайте усі сумнівні, а також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за “здобич”. І пам’ятайте, що сирі гриби можна зберігати у холодильнику не довше доби.

 Не намагайтеся перевіряти якість грибів “дідівським методом”. Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють і каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.

 Гриби – це продукт, який швидко псується, і білок, що в них міститься, швидко перетворюється на шкідливий. Якщо переробляти гриби із запізненням, він розкладається на токсичні смертельно небезпечні речовини.

 Не меншу, а іноді навіть більшу загрозу несуть в собі “дари лісу”, зібрані у “брудних” місцях – скверах, парках, поблизу автомобільних доріг, залізниць або звалищ. Гриби відрізняються дивовижною мінливістю обміну речовин, який реагує на будь-які зміни в оточуючому середовищі, здатністю вибірково поглинати такі важкі метали як кадмій, свинець, ртуть або цинк, причому у великих кількостях. Що стосується радіонуклідів, то гриби накопичують їх у тисячу разів активніше, ніж будь-яка рослина.

 Всі грибники добре знають про існування отруйних грибів, при цьому кожен з них впевнений, що зможе відрізнити їх від їстівних. Більшість людей, які вижили після грибного отруєння, стверджують, що збирали лише їстівні гриби.

Однак якщо міколог загляне в кошики грибників, то часто знайде там вельми підозрілі гриби. До того ж у складі грибів виявлено біологічно активні хімічні речовини з активними токсичними властивостями – корнутін, нейрон, холін, ерготин, мікродози отрут, які у підвищених концентраціях є смертельними для людини: щавелева, синильна та гевелова кислоти.

 Симптоми отруєння грибами можуть з’явитися не відразу, а через 8 – 12, а іноді навіть через 35 годин. Хворого нудить, він починає блювати, з’являються сильний біль у череві, пронос, холодний піт, відзначаються слабкість, судоми, ослаблення серцевої діяльності. Лише негайне звернення до лікаря дасть шанс врятувати людині життя.

 Навіть при найменшому нездужанні (нудота, блювання, розлад травлення) необхідно негайно викликати “швидку допомогу” або доправити хворого до лікарні. Кожна згаяна година може коштувати людині життя.

До приїзду лікаря хворому треба очистити шлунок, викликавши блювоту. Необхідно пити багато рідини (воду, чай), щоб швидше вивести токсини.

Пам’ятайте! Гриби особливо небезпечні для дітей! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів. Їх співвідношення може коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей.

Будьте обачними, бережіть здоров’я своє і особливо дітей.

 

Залишити відповідь