Здоров’я недбалості не вибачає

  За 8 місяців поточного року у Жмеринському районі зареєстровано 33 випадки гострих кишкових інфекцій , в т.ч. 12 – у дітей. З них 28 випадків- гострих гастроентероколітів, в т.ч. 12- у дітей, 3 випадки сальмонельоза, в т.ч. 2 – у дітей та 2 випадки дизентерії.

  Найпоширеніші шляхи зараження – харчовий (немиті та неякісні продукти харчування) та контактно-побутовий (через брудні руки або інфіковані предмети). Багато випадків захворювань реєструється після споживання в їжу м’ясних і молочних продуктів, салатів, напоїв, тортів, а також овочів та фруктів.

  Найчастіше харчові продукти інфікуються патогенними штамами кишкової палички, сальмонелами, стафілококами, дизентерійними паличками при порушеннях санітарних вимог та технології приготування страв під час їх виробництва, зберігання, транспортування, кулінарної обробки на харчових об’єктах і в побуті.

  Слід пам’ятати, що щойно приготовлена їжа – поживніша, смачніша, у ній зберігаються вітаміни.

  Є страви, які вимагають особливої уваги щодо дотримання правил технологічного процесу їх виготовлення -холодець, млинці з м’ясом, сиром, запіканки, омлет, голубці з м’ясом, кремові вироби, салати, вінегрет та ряд інших. У цих стравах найшвидше можуть накопичуватися шкідливі для здоров’я мікроорганізми.

  Для попередження виникнення гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися наступних основних вимог :

  • дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням та вживанням страв;
  • користуватися водою тільки з перевірених джерел як для пиття, так і для приготування їжі, миття посуду;
  • не купувати продукти харчування у невстановлених місцях торгівлі, у випадкових осіб та сумнівної якості;
  • не вживати продукти харчування, які не пройшли достатню термічну обробку та з вичерпаним терміном зберігання;
  • продукти, які швидко псуються- м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські вироби та інші
  • необхідно зберігати тільки в холодильному обладнанні при температурі не вище + 6°С;
  • такі продукти як холодець, паштет, голубці, млинці, пиріжки з м’ясом та сиром, котлети, м’ясо птиці, салати різних видів, кремові кондитерські вироби рекомендується не зберігати протягом тривалого часу та використовувати зразу після приготування;
  • при придбанні харчових продуктів необхідно обов’язково звертати увагу на терміни і умови їх зберігання та суворо дотримуватися цих рекомендацій;
  • при перших ознаках захворювання (пронос, блювота) треба негайно звертатися за медичною допомогою.

  Завжди пам’ятайте: попередити захворювання значно легше, ніж його лікувати!