З початку 2019 року ситуація щодо африканської чуми свиней надзвичайно складна. Станом на 20 липня 2019 року Україні зареєстровано 32 випадки захворювання свиней на африканську чуму, в тому числі у Вінницькій області області — 3 (Ямпільський район, с.Буша, ТОВ «Буша»; Козятинський район, с.Сошанське, СТОВ «Хлібороб», Козятинський район, с.Молотківці).

  Африканська чума свиней (АЧС) — особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку, яка поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть близько 100% захворілих свиней. Вірус АЧС дуже стійкий до широкого діапазону температур, зокрема в глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років, у копченій ковбасі та шинці — до 5 місяців, заморожування та висушування на нього не діють, тільки нагрівання до високих температур може його вбити. Основним резервуаром захворювання є господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, де широко застосовується згодовування свиням харчових відходів, а також проникнення АЧС в популяцію дикого кабана, звідки вірус може інколи повертатись до свійських свиней та спричинювати нові спалахи. Найнебезпечнішим джерелом вірусу АЧС є кров хворих тварин, яка, за звичайних (а особливо низьких) температур, здатна зберігати велику кількість збудника. Також свині заражаються через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих та продукти забою інфікованих свиней. Хворобу переносять домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.

  Ветеринарних препаратів (вакцин) для профілактики та лікування цієї хвороби не існує.

 Щоб запобігти занесення вірусу АЧС власники підприємств, де утримують свиней, власники приватних господарств та користувачі мисливських угідь повинні суворо дотримуватися наступних порад:

  В особистих господарствах населення:

  1. Не допускайте сторонніх (людей, тварин) у своє господарство. Власникам особистих господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.
  2. Не годуйте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами. Купуйте корми промислового виробництва.
  3. Проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.
  4. Подвірний забій і реалізацію свинини проводьте лише з дозволу фахівців державної ветеринарної служби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.
  5. Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без супровідних ветеринарних документів.
  6. Не викидайте трупи тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.

  В сільськогосподарських підприємствах по вирощуваню свиней (фермах):

  1. Згодовуйте свиням лише термічно оброблений корм. Виключіть потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.
  2. Не купуйте живих свиней, корми та сировину в АЧС-позитивних областях, утримуйтесь від закупівель свиней і корму сумнівного походження без відповідних документів та сертифікатів.
  3. Відмовтесь від поїздок в регіони та країни, де підтверджено наявність збудника АЧС чи є високий ризик його поширення. Слідкуйте за дотриманням цього правила персоналом ферми.
  4. Обмежте (до повної заборони) відвідування території особами, що не працюють на підприємстві та не мають на те крайньої необхідності чи відповідних повноважень.
  5. Забезпечте повну двоконтурну огорожу господарства, посильте заходи з дератизації й унеможливте доступ на територію ферми (особливо до приміщень, де зберігають або готують корми) будь-яких свійських чи диких тварин, включаючи птахів.
  6. Забезпечте вхід персоналу у виробничу зону свиногосподарств тільки через ветсанпропускник, а в’їзд транспорту — через постійно діючий дезінфекційний бар’єр або дезінфекційний блок.
  7. Вживайте заходи по забороні робітникам ферми утримувати свиней в особистих домогосподарствах, забезпечте мотивацію та механізм реального виконання цього правила (через контракти, підписки, перевірки, забезпечення свинарською продукцією тощо).
  8. Організуйте централізоване харчування персоналу безпосередньо на території ферми, щоб повністю виключити вживання будь-яких інших харчових продуктів, принесених із собою на робоче місце.
  9. Забезпечте централізоване прання та дезінфекцію спецодягу.

  Для запобігання заносу та розповсюдження АЧС серед диких кабанів необхідно:

1. На територію мисливських угідь завозити диких кабанів з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч. із АЧС за дозволом державної ветеринарної служби району, області. 2. Завезених диких тварин в мисливські угіддя піддавати обов’язковому профілактичному карантину в окремому вольєрі протягом 30 діб. 3. Під час обходу мисливських угідь, проведення полювання, звертати увагу на незвичайну поведінку диких кабанів, наявності їх трупів і у випадку їх виявлення негайно повідомляти районні служби ветеринарної медицини для оперативного виключення захворювання, загибелі тварин на інфекційні хвороби, в т.ч. африканської та класичної чуми свиней. 4. Перед початком мисливського сезону на копитних обов’язково проводити діагностичний відстріл диких кабанів з метою моніторингу на наявність збудника африканської та класичної чуми свиней в організмі тварин. 5. Постійно підтримувати нормативну щільність диких кабанів в межах 4-5 голів на 1 тисячу га мисливських угідь. 6. Створити майданчики для підгодівлі диких кабанів в мисливських угіддях, щоб уникнути неконтрольованої міграції їх по території області. 7. Створити і обладнати, згідно з ветеринарно-санітарними вимогами, майданчики для оброблення відстріляної на полюванні дичини та забезпечити проведенню її ветеринарно-санітарної експертизи.

  Пам’ятайте, за дії чи бездіяльність, які потягнули за собою виникнення вогнищ АЧС та її поширення, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

  За матеріалами Відділу безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

  У разі виникнення чи підозри у захворюванні свиней звертайтеся до Жмеринської райдержветлікарні за телефонами 2-16-26; 2-16-81.

  Жмеринське районне управління ГУДПСС у Вінницькій області