Генетично модифіковані організми (ГМО) - це генетичний матеріал (ДНК) яких змінювався не внаслідок відтворення та природної рекомбінації, а з використанням генної інженерії через додавання модифікованого гена чи гена іншого біологічного виду або різновиду організмів. Цю технологію часто називають "сучасною біотехнологією" або "генною технологією". Вона дозволяє переносити відібрані індивідуальні гени з одного організму в інший, а також не пов'язаними між собою різновидами. Такі методи використовуються для створення генетично модифікованих рослин, які потім використовуються для вирощування генетично модифікованих харчових культур.

  Виробляти цю процедуру в широкому масштабі можливо тільки в лабораторіях великих корпорацій. У результаті такі трансгенні організми здобувають нові "корисні" властивості - наприклад, стають токсичними для комах, однак найчастіше метою генетичної модифікації є одержання суперстійкості сільськогосподарських рослин до величезних кількостей пестицидів виробництва тих самих корпорацій.

  Загроза здоров'ю людини:

  • дослідження впливу ГМО на організм людини ще не повністю вивчено, але експерти стверджують, що результати впливу ГМО-продуктів можуть позначитись на здоров'ї людини набагато серйозніше, ніж Чорнобиль;
  • окрім того, є небезпека, що ген "стійкості" до антибіотиків (потужного засобу боротьби із хворобами) потрапить у навколишнє середовище і хвороботворні мікроби не реагуватимуть на антибіотики, що є прямою загрозою здоров'ю людини.

  Загроза відсутності вибору:

  • люди повинні мати право вибору;
  • ми повинні знати, що вживаємо;
  • повинна бути введена система маркування продуктів.

  Загроза для українських виробників харчової продукції:

  • поширення нових ГМ-сортів не може обмежитися рамками одного поля - звичайне перехресне запилення "вражає" новими генами десятки квадратних кілометрів, тому фермери, які на своєму полі вирощують натуральні сорти, мимоволі одержуватимуть урожай із ГМО;
  • ГМО може стати причиною появи стійких бур'янів, що сприятимуть генетичному забрудненню ґрунту - їх переноситимуть вітер чи бджоли, і вони примусять мутувати природний матеріал;
  • для боротьби з такими бур'янами необхідно буде використовувати надсильні хімічні препарати, що виснаживутимуть ґрунти;
  • таким чином Україна втрачатиме свою унікальність, як виробник чистої натуральної продукції.

  Загроза залежності сільськогосподарського виробника від транснаціональних компаній:

  • усе новостворене ГМО-насіння є власністю компаній, що його виробили;
  • для ефективності до нього необхідно купувати спеціальні гербіциди;
  • мало того, значна кількість ГМО продукує "стерильне" насіння, яке неможливо висаджувати, тому виробнику сільськогосподарської продукції потраплять у повну залежність від корпорацій.

  Перелік сільськогосподарських культур, інгредієнтів, домішок та ароматизаторів, що можуть містити ГМО та виготовлятися за допомогою генно-інженерних технологій.

  • Сільськогосподарські культури: помідори, соя, кукурудза, картопля, цукровий буряк, бавовна, суниці, рапс, кабачки, цикорій, пшениця.
  • Інгредієнти: ГМ-соя може входити до різних сортів хліба, міститися у продуктах дитячого харчування, продуктах швидкого приготування, м'ясних продуктах (наприклад, у вареній ковбасі), борошні, цукерках, морозиві, печиві, маргарині, шоколаді, усіляких соусах, соєвому молоці тощо; ГМ-кукурудза (маїс) може входити до складу продуктів швидкого приготування, супів, соусів, приправ, чіпсів, жувальних гумок тощо.
  • Домішки та ароматизатори: E101 та E101A (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування та продукти для схуднення; Е150 (карамель); Е153 (карбонат); E160a (бета-каротин, про-вітамін А, ретинол); E160b (аннатто); E160d (ликопін); E234 (низин); E235 (натаміцин); E270 (молочна кислота); E300 (вітамін С - аскорбінова кислота); E301-E304 (аскорбати); E306-E309 (токоферол/вітамін E); E320 (BHA); E321 (BHT), E322 (лецитин); E325-E327 (лактати); E330 (лимонна кислота); E415 (ксантин); E459 (бета-циклодекстрин); E460-E469 (целюлоза); E470 та Е570 (солі та жирні кислоти); ефіри жирних кислот (E471, E472a&b, E473, E475, E476, E479b); E481 (стеароіл-2-лактилат натрію); E620-E633 (глютамінова кислота та глютамати); E626-E629 (гуанілова кислота й гуанілати); E630-E633 (інозинова кислота й інозинати); E951 (аспартам); E953 (ізомальтит); E957 (тауматин); E965 (малтинол).

  П А М ’ Я Т А Й Т Е !

  Не варто нехтувати своїм здоров'ям. Будьте уважні, що їсте Ви й Ваші близькі, дивіться на етикетки, у сумнівних випадках просіть продавця показати Вам сертифікат. Не купуйте продукти з „маркою ", що містять генетично модифіковані компоненти". Намагайтеся вибирати продукти місцевих виробників замість корпоративних товарів.

  Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області