У зв’язку із ускладненням погодних умов та зростає загроза виникнення спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

  В зв’язку з цим та з метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань і харчових отруєнь Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  1. У випадку підтоплення або часткового підтоплення джерел водопостачання (криниці, каптажі тощо) негайно припинити використання питної води, для питних потреб використовувати лише бутильовану воду.
  2. Своєчасно проводити ревізію, очистку, дезінфекцію джерел водопостачання.
  3. Забезпечити проведення лабораторних досліджень питної води джерел водопостачання, зокрема по санітарно-хімічних та бактеріологічних показниках.
  4. Не вживати зіпсовані та сумнівної якості харчові продукти.
  5. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою, обдати кип’ятком.
  6. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер тощо.
  7. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
  8. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  9. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  10. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
  11. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

  Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.