Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує

  Чи можна попередити хворобу Боткіна?

  Пам’ятка для населення

  Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А - інфекційне захворювання, що уражає печінку.

  Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник. Ознаки захворювання: сеча змінює колір на темний, випорожнення - на світлий.

  Може бути жовтяниця, яка з’являється на 7-10 день від початку захворювання. Важкість перебігу захворювання уточнюється за допомогою лабораторних досліджень крові, сечі, наявності маркерів вірусу гепатиту та специфічних імуноглобулінів.

  Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Вірус виділяється з випорожненнями, сечею, виділеннями з носоглотки. Після пожовтіння склер і шкіри інтенсивність виділення вірусу знижується.

  Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції - фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. Легкий та безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечний для оточуючих. Захворіла дитина продовжує спілкуватися у колективі, поширюючи вірус в навколишньому середовищі через предмети побуту, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат, тощо.

  Безпосередній контакт з хворим поширює вірусний гепатит там, де не дотримуються гігієнічних навичок діти і дорослі, які з ними контактують. Так відбувається у навчально-виховних закладах, інтернатних установах та у сімейних осередках. Вірус також може бути переданий через їжу, воду, мух.

  Небезпеку можуть мати продукти харчування, які після приготування не мають вторинної термічної обробки. Це салати, вінегрети, холодець, холодні закуски.

  Вода може забруднюватися вірусом гепатиту А після аварій водогінних мереж та стихійних лих (повені).

  З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

  • мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо - після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;
  • вживати питну воду гарантованої якості (кип’ячену, очищену або бутильовану воду);
  • діти повинні мати індивідуальний посуд та предмети особистої гігієни;
  • перед вживанням овочів та фруктів ретельно промивати їх;
  • не купувати продуктів харчування у несанкціонованих місцях торгівлі.

  Пам’ятайте, що вірусний гепатит А - хворобу Боткіна можна попередити, дотримуючись елементарних заходів гігієни!