Безпека праці – запорука життя і здоров’я працівників.

Безпека праці – запорука життя і здоров’я працівників.

        

Людина є творцем власного життя, спільноти, держави в якій вона живе. Це стає можливим завдяки праці, яка виконує головну функцію – створює матеріальні  та духовні блага для задоволення відповідних потреб окремої людини і суспільства в цілому. Однак не завжди повсякденна праця приносить лише задоволення . Через нещасні випадки та аварії травмуються або гинуть на виробництві не просто працівники, а годувальники сімей, батьки та матері. Якими б вагомими не були трудові здобутки, вони не можуть компенсувати людині втрачене здоров’я, а тим більше життя, адже воно дається лише один раз. І коли трапляється з людиною нещасний випадок у процесі її трудової діяльності, на допомогу її приходить Фонд соціального страхування  України .

На сьогодні у Жмеринському відділенні управління ВД  ФСС України  у Вінницькій області  рівень виробничого травматизму за 11 місяці 2021року склав 2 випадки,що  в порівнянні з 2020 роком знизився на  1 випадок .

Виходячи з проведеного аналізу причин і обставин виробничого травматизму за останні роки та враховуючи рекомендації комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві, вивчено, що основними причинами нещасних випадків є послаблення контролю з боку безпосередніх керівників робіт, служб охорони праці за дотриманням безпечних правил роботи, невиконання працівниками інструкцій з охорони праці, невикористання працівниками засобів індивідуального захисту, формальний підхід до проведення навчання та інструктажів з охорони праці.

На жаль, не в кожного роботодавця є розуміння, що дбати  про небезпеку праці-це обов’язок. У більшості – нещасні випадки на виробництві є наслідком вад та огріхів у роботі керівників підприємств та фахівців з охорони праці.  На скільки керівники проявляють підвищену увагу та турботу щодо здоров’я та благополуччя працівників, настільки і працівники приділяють увагу власній безпеці особливо в умовах підвищеного ризику  внаслідок зараження короно вірусною інфекцією COVID-19.

  Тому першочерговим завданням охорони праці є формування у робітників думки про те, що безпека його праці є одним із ключових завдань підприємства. Для привернення уваги роботодавців та працюючих до актуальних питань охорони праці та до виробничих небезпек, для формування загальної культури охорони праці,  свідомого ставлення до цих питань ми активно використовуємо  публікації в засобах масової інформації, семінари, наради , а також розробка, виготовлення та розповсюдження  серед підприємств, установ, організацій району та м. Жмеринка плакатів, пам’яток, підручників та іншої спеціальної літератури. Такі заходи дають результат, адже володіння знаннями з питань охорони праці підвищує рівень відповідальності у працівника, посилює  в ньому бажання уникнути небезпеки, сумлінно дотримуватись вимог та правил. Кожен керівник підприємства державного чи приватного, великого чи зовсім маленького за кількістю працюючих повинен пам’ятати : в питаннях охорони праці немає дрібниць, від них залежить здоров’я та благополуччя працівників, його сім’ї. Ніхто не може гарантувати стовідсотково безпечну працю, але якщо ми вважаємо себе дійсно цивілізованим суспільством, то зобов’язані звести до мінімуму ступінь ризику там, де рівень розвитку науки та техніки не в змозі гарантувати безпечність. 

 Слід відмітити низку підприємств району та м. Жмеринка, де керівники з розумінням підходять до питань охорони праці і навчання працівників безпечним методам праці, інженери  з охорони праці сумлінно виконують свої обов’язки з дотриманням відповідної дистанції та профілактичних заходів  в умовах короно  вірусної інфекції. Це в першу  чергу такі підприємства, як ТОВ «Курланд», ФГ «Дзялів», ДП «Жмеринський лісгосп», ТОВ  «Жмеринський елеватор», КП «Жмеринкаводоканал», Дирекція залізничних перевезень (ДН-3) та Жмеринська дистанція електропостачання, КНП «Жмеринський МЦ ПМСД» Жмеринської міської ради та ряд інших підприємств.

Шановні роботодавці, здійснюйте профілактичні заходи, спрямовані на запобігання нещасним випадкам на виробництві та профзахворюванням, це збереже здоров’я і життя ваших працівників та дозволить уникнути трагедій!

Страховий експерт з охорони праці Жмеринського                                                                           

 відділення управління ВД ФСС України                                                                                          Д.Кіндрат

Залишити відповідь