Профілактика кишкових захворювань

  • Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
  • Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  • Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні продуктів (не залишати готові харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
  • При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
  • Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу.
  • Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з не знайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки кип’ячену з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.