Пам’ятка для населення

  З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба України рекомендує:

  •  НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  •  НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  •  НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  •  Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
  •  Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  •  НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  •  НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  •  При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  •  НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
  •  Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  •  При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  •  Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
  •  Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  •  При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
  •  Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  •  У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
  •  При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

  Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

  Пам'ятайте! Самолікування небезпечне!